Opgebonden vormen
Version Francaise English version Nederlandse versie


Home - E-mail


Cliquez !Cliquez !Cliquez !Cliquez !Cliquez !
Cliquez !
Cliquez !
Cliquez !

Basisvormen : HORIZONTALE leivormen ou VERTICALE leivormen.

De troeven van opgebonden vormen.

De lekkere smaak van vroeger weer proeven, een lelijke muur verfraaien, een tuin sierlijk indelen: het zijn slechts enkele van de vele troeven van opgebonden fruitbomen. Buiten de geneugten van smaak en zicht zullen liefhebbers en kenners zich ook verheugen als ze de bloei en de groei van het fruit kunnen gadeslaan. Eenvoudige en waardevolle vreugden, die kinderen vast en zeker ook zullen waarderen.

Opgebonden fruitbomen kunnen gelijk welke muur ombouwen tot een verticale tuin. Ze kunnen groene omheiningen vormen, en zó een bijzondere stempel drukken op kleine en grote tuinen.

Er wordt over ‘leibomencultuur langs spalier’ gesproken als de bomen tegen een muur worden geplant. De muur ‘breekt’ dan de warmte.

Er wordt over ‘leibomencultuur langs een draad’ gesproken als de bomen in de vorm van een omheining langs horizontaal gespannen draden worden geplant. Een goed opgebonden boom is een evenwichtige boom met beter geventileerde en zonniger gesteltakken, die een ruime belichting toelaten, de vochtigheid weghouden van de bladeren en ervoor zorgen dat schimmelziekten (zoals schurft en meeldauw) minder kans krijgen. Met andere woorden: een goede leiboom voldoet aan alle voorwaarden om een overvloedige en gezonde fruitproductie te garanderen.

Bovendien geeft de perfecte harmonie van de boom uw tuin in de winter een bijzondere vegetatieve stempel, eigen aan ‘oudere’ tuinen zoals u die misschien van vroeger kent.