Version Francaise English version Nederlandse versieHome - E-mail“Een boom kweken vraagt veel tijd!”

Tussen de dag waarop de stek wortel heeft geschoten, en de dag waarop de boom - tot grote vreugde van de kenner - de boomkwekerij verlaat, zijn er veel seizoenen, met alle grillen van de natuur, voorbijgegaan.Maar met de kweek van zo’n boom gaan ook veel vermoeidheid en heel wat geduld gepaard.

Voor een leiboom met twee etages bijvoorbeeld is minstens 5 jaar kweekwerk noodzakelijk. Gedurende al die tijd komen een reeks onvermijdelijke etappes aan bod: scheut, voorbereiding van de ingewortelde stek, aanplant, schoffelen, enting, selectie van de takken, plaatsing van latten, opbinding langs een spalier, snoeien enz.


Zonder de 40 passages van onze vriend ‘Gamin’ te vergeten …(wordt er niet gezegd dat het paard de onafscheidelijke vriend van de mens is?).  

Voor de leivorm langs een spalier is de berekening eenvoudig: één jaar voor de onderstam, twee jaar voor een geslaagde enting en één jaar per etage. De vorming van de beroemde Verrier-palmet, samengesteld uit twee U’s (waarbij de kleinere U centraal in een grotere U is geplaatst), vergt minstens vier jaar kweekwerk.

Wanneer wij als initiatiefnemers onze boomkwekerijen bekijken, met hun perfecte rijen, hun gezonde bomen en hun esthetische leifruitbomen die een veelbelovende en lekkere oogst voorspellen, realiseren we ons dat onze grote opoffering van destijds nú vruchten afwerpt.


Cliquez !
Cliquez !
Cliquez !
Cliquez !Cliquez !Cliquez !Cliquez !Cliquez !
Aanplant / Enting / Eenjarige enteling / Schoffelen / Binband / Opbinding