Gueule de mouton of Keuleman

gueule de mouton

Gueule de Mouton

Plukdatum: eind oktober ā€“ Proefdatum: april en meer

Herkomst Onzeker; volgens sommige versies werd dit ras geĆÆmporteerd uit Duitsland, rond Keulen, in Limburg. In feite werd een ras in Duitsland gekweekt voor de productie van cider genaamd “Schafsnase”, een naam die zou kunnen worden vertaald als “mond van schapen”, maar het valt nog te bezien of dit ras identiek is aan dat wat we kennen als “Mond van schapen”. Anderzijds wordt aangenomen dat de denominatie te wijten is aan het feit dat het fruit over het algemeen in silo’s wordt bewaard, in Vlaamse “kuilen”, waaraan de naam “Kuileman – Keuleman” is ontleend. Er zijn variaties in Limburg, we onderscheiden: Little Keuleman, Double Keuleman en Red Keuleman.
Het Caliber is medium tot groot
De vorm, conisch langwerpig, regelmatig in zijn omtrek, groter dan brede,
Epidermis:matte, half ruwe, grijsgele achtergrond, getint en gestreept met karmijnroze of paarsachtig rood aan de kant van de zon, bijna volledig gestippeld en grijsbruin gekleurd.
Vructvlees geelachtig wit, soms groenachtig wit, stevig, sappig

Beschikbaar in vrije vorm Beschikbaar in vrije vorm

Goed stuifmeel. Bloeitijd: half vroeg